Bugün aklıma takılan fakat manga dünyasının göz ardı edilen, en büyük sorunlarından birini otaku.tr'ye danışmak istedim: Mangakalar yeterince ödeme alıyor mu? Bence bunun cevabı gayet net: Hayır amk!
Manga sektörünü şahsen çok severim dışarıdan oldukça parlak ve kazançlı bir endüstri gibi görünüyor. Düşünsene çizim yapıp hikaye yazıyorsun ve bununla hayatını idame ettirebiliyorsun. Ancak her ağacın çürük bir meyvesi olduğunu da biliyorum, mangakaların insanlık dışı şartlarda, inanılmaz saatler boyunca çalıştığını ve çoğunun hak ettiği geliri kazanamadığını da biliyorum. Haftalık seriler çıkaran bir mangakanın, genellikle günde 12-16 saat çalışması gerekiyor. Hatta bunu aylık çıkaran birinden bile bekliyorlar. Üstelik mangakalar, internette okuduğum yazılara göre asistanları ve diğer masrafları da cebinden karşılamak zorunda. Bunları freelance olarak çalıştıkları için maalesef şirketler onları karşılamıyor. Bu arada evet, mangakalar freelance çalışıyor.
Yayıncılar, dergiler, editörler, lisans sahipleri… herkes reklam verenlerin ortaya koyduğu pastadan payını alırken, asıl yaratıcı olan mangaka çoğu zaman kırıntılarla yetinmek zorunda kalıyor. Hatta bana inanmayabilirsiniz ama bazı yazılarda % 3 pay aldıklarını okudum. Sizin sayenizde bir pasta alındığını 100 parçaya bölündüğünü ve size sadece 3 küçük parça verildiğini hayal edin. Ayrıca bu insanların geçim kaynaklarının sadece bu yönde olduklarını da unutmayın. Büyük isimler milyonlar kazanıyorken küçükler sadece yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyor. Yanlış anlamayın elbette eseri okunan daha fazla kazanmalı ama küçüklere de biraz pay verin be abi.😃 Üstelik büyük isimler bu paraları serbest serileştirmelerinden kazanırken küçükler halen 12-15 saat çalışarak kazanıyor. Bu da tabii ki sağlık sorunlarına neden oluyor, bırakmak zorunda kalıyorlar, tükenmişlik sendromuna falan giriyorlar vs.
Bence bu sektör sadece yetenekli adamların üzerinden para kazanmaya dayalı. Şahsen bu koca yazıyı yazarken aklımda hep şu soru vardı: Bu sektör ülkemizde olsaydı mangakalara nasıl daha fazla kazanmalarını sağlayabilirdik? Okuyucular olarak biz ne yapabilirdik? Korsan içerik tüketmek yerine yasal yolları desteklemek, bağımsız sanatçılara doğrudan katkıda bulunmak patreon vs. ve mangakaların sesini daha fazla duyurmak ilk adımlar olabilirdi sanırım. Ama asıl değişim, bu sistemin içinde yer alan büyük şirketler ve yatırımcılardan gelmeli.
Bir milletin nasıl bir millet olduğunu anlamak için bugünlerde sanatçıların geçimini sağlayabilip sağlayamadığına bakmamız yeterlidir. Bu günlük benden bu kadar. İyi forumlar!